Monday, April 15, 2013

Pintu ke pintu.. but for what?

Assalamualaikum!...... Wa'alaikumsalam! (cis..! tak dak lebihan langsung jawap salam gua. ngam2 je). Gua bukak pintu dan senyum. Jemaah biru lapan orang camporq jantan betina depan pintu rumah pun senyum jugaks (tak semua.. ada juga yang kelat macam palat). 'Abang duduk sini ke?'. (Apalah punya ngok.. dah memang gua tercongok depan lu.. dok sinilah, dok mana lagi). Dah.. cukup setakat tu.. selebihnya tak ada pun cerita sepak terajang atau buah lutut naik ke muka. Semuanya berakhir dengan lakonan gua yang terus senyum dari awal sampai habis.
 
Dulu semalam pun cerita lebih kurang jugaks cuma bezanya gua tak bulih jawap salam sepantas kilat sebab tengah berak. Jemaah yang datang pun beza jugak.. haram ada warna biru pada jemaah ni. Berseri depa tengok gua sambil yang dua tiga kerat kat belakang tu dok buat isyarat janggut.
 
Baguih..! Hangpa semua dah tiru sunnah nabi. Usaha ziarah, jaulah, gasht.. rumah ke rumah, pintu ke pintu dan lorong ke lorong. Kata Tok Wan, dalam syurga nanti dah tak ada amalam sembahyang, puasa, zakat dan lain2. Yang ada cuma amalan ni... amalan ziarah. Cuma.. gua nak tau.. ini semua untuk apa?
 
-KiLaT-
 

No comments: